5G Hayatımıza Neler Katacak

Mobil telefonların gelişmesi her yeni gün yepyeni yazılımlar ve sistemlerin geliştirilmesi, internet hızının gerekliliğini fark ettiriyor. Görüntülü konuşma, video izleme, canlı bağlantı izleme gibi uygulamalar için mobil hız geliştirilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor.

3G ve 3,5G kullanımı yaygın olan Türkiye’de doğrudan 5G’ye geçilmesi planlanıyor. Japonya’da yapılan çalışmalarla 5G’nin 2020 yılı içinde tamamen aktif olması bekleniyor.

Dünya’da 3G Teknolojisi

İlk olarak Japonya’da geliştirilen 3G teknolojisi, mobil cihazlarda internet hızını artırma formülüdür. İlk olarak NTT Docomo firması tarafından kullanıma sunulan 3G teknolojisi, 1998 yılında geliştirildi. O yıllarda Türkiye’de yeni yeni kullanılmaya başlayan cep telefonları, gelişmiş ülkelerde 3G versiyonlarının geliştirilmesiyle sürdürülüyordu.

2002 yılında Amerika’da kullanılmaya başlanan 3G, 203 senesinde Avrupa’da kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye 3G’yi ancak 2009 yılında kullanmaya başladı.

Dünya’da 4G Teknolojisi

Türkiye’de 3G kullanılırken, Japonya’da 4G kullanımına başlandı. Yine ilk kullanan firma NTT Docomo, 4G teknolojisinin tüm dünyada kullanılmasında katkı sağladı. Mobilde 100 Mbit/ s hız sağlayan 4G teknolojisi, 2009 yılından bu yana kullanılıyor.

Temel hedef 1 Gbit/ s olan 4G teknolojisi, 2014 senesinde Amerika’nın hemen her köşesinde kullanılmaya başlandı. Türkiye’de ise 2016 yılından itibaren kullanımına başlandı. Ancak yaygın olarak hala 3G kullanımı devam ediyor.

Dünya’da 5G Teknolojisi

5G teknolojisiyle alakalı çeşitli ülkelerde çalışmaların devam ettiği ifade ediliyor. Samsung 5G çalışmalarını sürdüren şirketler arasında yer alıyor. Ayrıca Japonya ve Çin’de de mobil araştırmaların devam ettirildiği tahmin ediliyor.

5G teknolojisinin şu anki 4G teknolojinden ortalama 10 kat daha hızlı olacağı düşünülüyor. Kısacası internet hızı olarak geliştirilen teknoloji, mobil cihazlardaki kullanılan internet bağlantısının hızını belirliyor.

İnternet hızı yazılım, bilişim sistemlerinin ihtiyacı olan bir unsurdur. Günlük hayatta var olan internet hızı yayın akışlarını gayet olağan ve eşzamanlı sürede kullanmaya yetiyor. Ancak kripto sistemler, finansal sistemler, siber teknolojiler gibi küresel yapılar için 5G teknolojisi bir gereklilik olabilir.

5G hayatımıza ne katacak konusunda, en yalın tanımıyla hız katacağından bahsedebiliriz. Çok bir farklılık olmayacağı düşünülen 5G teknolojisi için alt yapı çalışmalarının başladığı belirtildi.

BTK, Türkiye’nin 5G teknolojisine erken gireceğini ve bunun için çalışmalar yapıldığını ifade etti. 2021 veya 2022 yılında Türkiye’de 5G teknoloji kullanılmaya başlayacak. İnternet kullanımının daha hızlı olmasını sağlayacak sistemin Japonya, Amerika, Çin gibi ülkeler ve Avrupa’da 2019 yılı içinde veya 2020 yılı başlarında kullanılacağı tahmin ediliyor.

 

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.